CANCERUL UROTELIAL
Ai primit diagnosticul de cancer de vezică urinară şi nu ştii cum să procedezi mai departe? Nu trebuie să-ți fie frică sau rușine. Informează-te despre boală, discută cu familia ta și intră în contact cu o asociație de pacienți care te poate ajuta să înțelegi mai bine prin ce treci.
DESCARCĂ GHID
FAQ
Suntem alături de tine în această perioadă dificilă. Îți răspundem la cele mai frecvente întrebări despre cancer. Informează-te corect despre tipul de cancer de care suferi, despre tipul de tratament și cum poti şi tu să lupţi împotriva cancerului.
Apariția sângelui sau a cheagurilor de sânge în urină (hematurie); durere sau senzație de arsură în timpul urinării; urinări frecvente; polakiuria mixtă (urinări frecvente și incomplete, în cantitate mică; atât diurne cât și nocturne); dureri suprapubiene (deasupra regiunii pubiene); nevoia de a urina cu incapacitate de a elimina urina.
Se recomandă contactarea medicului de familie, urolog sau internist.
Se recomandă ecografia, cistoscopia, teste de urină, tomografia computerizată (CT), biopsia, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), tomografia computerizată cu emisie de pozitroni (PET−CT), testarea PD-L1.
Impactul emoțional pe care îl are un astfel de diagnostic diferă de la caz la caz. Schimbarea ce vine după un astfel de diagnostic depinde, însă, și de voința și de ambiția pacientului.
Psihologii recomandă, în general, să ceri ajutorul unui psiho-oncolog pentru gestionarea emoțiilor, iar medicii oncologi încurajează urmarea îndeaproape a sfaturilor medicale primite.
Diagnosticul de cancer poate duce la schimbări de tabieturi și obiceiuri, mai ales dacă sunt urmate cu seriozitate sfaturile specialiștilor, dar acest lucru este unul benefic. Poate fi un moment de concentrare a energiei către viața personală, nevoi și dorințe personale. De asemenea, poate fi un moment în care se schimbă focusul, iar sprijinul și ajutorul pe care îl dădeai până acum celor dragi să vină către tine. Viața cu cancer poate fi o provocare, dar depinde doar de pacient în ce fel se raportează la acest diagnostic și la procesul de vindecare.
Primul pas după primirea diagnosticului ar fi înțelegerea rezultatului și inițierea cât mai rapidă a tratamentului corespunzător tipului de cancer.
După cum ai aflat deja, diagnosticul de cancer se pune printr-un proces complicat, în care sunt luate în considerare mai multe analize și teste. Ce trebuie să știi este că acest dosar medical iți aparține, sunt documentele ce ilustrează toate datele tale personale cu privire la sănătatea ta. În plus, ai dreptul să mergi cu dosarul tău medical la un alt medic oncolog, pentru ceea ce numim second opinion. Ceea ce înseamnă că poți solicita sa se uite încă un medic peste datele tale și să îți ofere un diagnostic, astfel încât să te asiguri că ai eliminat orice suspiciune. Nu uita! Odată ce ai decis să lucrezi cu un medic oncolog, este cât se poate de important să îi urmezi sfaturile medicale cu seriozitate, să păstrezi legătura cu el cât mai strâns și să îi dai cât mai multe informații despre evoluția tratamentului, a stării tale de sănătate, precum și să te asiguri că îți răspunde la toate neclaritățile ce apar în fiecare etapă de tratament.
Dacă ai primit un diagnostic de cancer este foarte important să urmezi sfaturile medicale pe care ți le oferă medicii, să păstrezi o relație cât mai strânsă cu medicul tău curant, astfel încât să te asiguri că îi oferi organismului tău toate șansele să lupte împotriva cancerului. Foarte important este să îi acorzi atenție și sufletului tău, emoțiilor prin care treci în timpul tratamentului și după aceea. De aceea, este important să știi că ai dreptul să te adresezi unui psiho-oncolog care te poate îndruma în ceea ce privește gestionarea emoțiilor tale, precum te poate și ajuta să comunici corect cu cei dragi ție. De asemenea, te poți adresa și asociațiilor de pacienți, pentru că acolo vei găsi comunități de pacienți care te pot sprijini în momente în care nici cei dragi și poate nici medicii nu o pot face. Este extraordinar sprijinul pe care ți-l poate oferi cineva care trece printr-o situație similară. Iată câteva exemple: testimoniale pacienți.
Uneori, pacienții care află că suferă de cancer, își amintesc că unele dintre cele mai dificile momente au fost cele în care le-au dat celor dragi această veste. Cu toate acestea, cu timpul, majoritatea dintre ei își dau seama că prin această perioadă dificilă nu ar fi putut trece singuri, fără sprijinul extraordinar pe care îl au din partea familiei. Cu siguranță, nu există o regulă general valabilă despre cum ar fi mai bine să le spui celor mai dragi oameni din viața ta că suferi de cancer. Tot ce trebuie să faci este să povestești cu sinceritate ceea ce simți, să fii mereu deschis/ă în ceea ce privește nevoile tale și să faci tot posibilul să empatizezi și cu trăirile lor, pentru că și ei vor trece printr-o perioadă complicată. Ar fi foarte bine dacă ați putea să încercați să fiți alături unii de alții și să vorbiți deschis despre ceea ce simțiți, despre gândurile voastre, precum și despre metodele prin care puteți rămâne alături unii de alții în acest proces de vindecare.
Poți urmări povestea unor pacienți care au trecut prin situații similare aici: testimoniale pacienți.
Pentru cancerul urotelial sunt recomandate mai multe tipuri de tratamente, în funcție de stadializarea bolii.
Cistectomia – analizează interiorul vezicii urinare și a uretrei pentru a verifica dacă există zone anormale. Se realizează prin introducerea cistoscopului (instrument endoscopic optic) în vezică prin uretră. Este o procedură minim invazivă și de scurtă durată, dar poate pune în evidență necesitatea unei biopsii sau a unei intervenții chirurgicale. Reprezintă și primul pas al tratamentului. În anumite cazuri, medicul poate îndepărta pe loc tumora (rezecție transuretrală a tumorii vezicii sau TURBT).
Radioterapia – reprezintă o opțiune pentru pacienții care nu sunt candidați la intervenția chirurgicală, din cauza afecțiunilor medicale care o contraindică sau pentru cei care refuză operația din pricina consecințelor. Când scopul tratamentului este de păstrare a vezicii urinare, radioterapia poate fi administrată ca parte a unui tratament combinat (radiochimioterapie). Pacienții care nu doresc să fie supuși unei cistectomii radicale sau care nu sunt apți medical pentru acest tip de intervenție pot apela la un tratament în care vezica este păstrată. Trebuie reținut că terapia de conservare a vezicii urinare necesită o urmărire strictă, pe toată durata vieții. Va fi nevoie de cistoscopii și citologii urinare, pentru evaluarea răspunsului la tratament și pentru detectarea eventualei recidive a bolii.
Chimioterapia – este, în cele mai multe cazuri prima parte a tratamentului pentru carcinomul urotelial. În stadiile incipiente, ea se numește terapie neo-adjuvantă deoarece vine înaintea intervenției chirurgicale. Chimioterapia are scopul de a reduce mărimea tumorii și a ataca celulele tumorale din eventualele metastaze care sunt prea mici pentru a fi detectate. Totodată reduce riscul de migrare al celulelor canceroase în alte părți ale corpului în timpul operației. Regimul chimioterapic standard pentru stadiul metastatic este pe bază de cisplatin. Se va administra acest tip de tratament tuturor pacienților apți din punct de vedere medical până la progresia bolii. După încheierea chimioterapiei, într-o etapă ulterioară a tratamentului, medicul poate recomanda imunoterapia.
Imunoterapia – este opțiunea terapeutică pe bază de anticorpi monoclonali, de care pacienții pot beneficia după ce au urmat chimioterapia cu cisplatin. Imunoterapia activează sistemul imunitar al pacientului, făcându-l capabil să recunoască celulele tumorale și să le distrugă. Unor pacienți nu li se poate administra tratamentul cu cisplatin, din motive medicale, iar acest lucru este determinat printr-o testare separată.
Medicul curant este persoana cea mai avizată pentru a afla răspunsuri corecte referitor la diagnostic și tratament. Orice pacient are dreptul să ceară o a doua opinie.
Orice incident medical nedorit apărut la un pacient sau subiect aflat într-un studiu clinic căruia i s-a administrat un produs farmaceutic şi care nu are neapărat o relaţie de cauzalitate cu respectivul tratament.
Un eveniment advers poate fi:
– Orice semn neplăcut şi neintenționat (inclusiv valori anormale de laborator);
– simptom;
– sau boală, asociate temporal cu utilizarea unui produs medicamentos (sau investigaţional), indiferent dacă sunt sau nu în relație de cauzalitate cu produsul medicamentos (sau investigaţional).
În cazul în care consideri că există un efect advers este recomandat să contactezi medicul curant.
Medicina clasică este bazată pe dovezi științifice, având la baza studii clinice care dovedesc eficiența terapiilor pentru anumite afecțiuni.
Vezi lista aici.

Aceste răspunsuri au fost elaborate împreună cu societățile medicale și asociațiile de pacienți partenere.
Cancerul urotelial explicat în 90 de secunde

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inovează continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.