CANCERUL DE SÂN

În spatele fiecărui termen complicat este o explicație simplă. Și unele cuvinte pot părea înfricoșătoare doar pentru că nu le cunoști semnificația. Sunt multe informații noi de care te lovești în timpul investigațiilor, în perioada diagnosticării și chiar și a tratamentului. Informația te ajută atunci când o înțelegi, dar nu o lăsa să te sperie când nu știi exact ce înseamnă. Continuă, informează-te și pune întrebări până ajungi la explicația simplă pe care o înțelegi. Cu certitudinea că suportul se află chiar lângă tine – de la medici și specialiști, până la prieteni și familie. Și amintește-ți că medicii au cel mai bun dicționar, însă au nevoie de o privire amănunțită asupra cazului tău pentru a-l putea aplica. Ecografia sau mamografia nu sunt altceva decât poze pe care le faci pentru a te ajuta și a îi ajuta. Apoi, poate apărea și biopsia mamară, dar nu te speria. Sună înfricoșător, însă e doar un test care îi dă medicului mai multe șanse să te ajute.

Drumul unui pacient oncologic
în CONTROL

Această schemă este orientativă și nu reprezintă un ghid medical.
CONTROL în
INVESTIGAȚII
Pasul 1

Primul lucru care trebuie făcut este palparea sânului pentru a observa dacă la nivelul acestuia sau în zona axilară se simt noduli, modificări de mărime, formă sau textură a pielii sânului sau ale mamelonului.

Pasul 2

Urmează apoi, pentru stabilirea unui diagnostic, o testare cu ajutorul ecografiei mamare (pentru femeile sub 40 de ani) sau a mamografiei (recomandată pentru femeile cu vârsta de peste 40 de ani).

Ecografia mamară
este un tip de examinare care folosește undele sonore pentru a reda modificări mamare pe care le transformă în imagini vizibile pe ecranul doctorului

Mamografia
este o examinare specială a sânului, care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. Poate fi folosită atât în cazul în care nu ai niciun simptom, sau chiar și atunci când au apărut primele modificări și semne
Pasul 3
Ecografia mamară și mamografia oferă un scor BI-RADS (Breast Imaging-Reporting and Data System), care are rolul unei prime interpretări cu privire la aspectul sânului și la leziunile acestuia. Scorul variază de la 0 la 6. Dacă scorul este 4, 5 sau 6, acest lucru înseamnă că riscul de a avea cancer este între 3 și 100%, iar doctorul îți va transmite că este cazul să faci o biopsie mamară.
Pasul 4
Biopsia mamară reprezintă prelevarea unui mici porțiuni de țesut dintr-o zonă identificată drept suspectă a glandei mamare. Celulele prelevate sunt prelucrate prin metode specifice, după care sunt examinate la microscop și, dacă este nevoie, testate în continuare. Este pasul din investigație care confirmă sau infirmă prezența cancerului de sân.
CONTROL în
DIAGNOSTIC ȘI STADIALIZARE

După efectuarea biopsiei mamare, un medic anatomo-patolog va analiza celulele prelevate la microscop pentru a determina dacă zona suspectă este malignă (cancer) sau este benignă (nu este cancer). El va spune cu siguranță dacă țesutul recoltat conține celule anormale sau canceroase.

Raportul medicului anatomo-patolog este unul amănunțit și poate dura de la 24 de ore la 2-4 săptămâni, în funcție de tehnicile de diagnostic utilizate. La final, medicul va emite un buletin histopatologic (al analizei de țesut) care va conține:
• diagnosticul benign (caz în care trebuie să consulți medicul de familie) sau malign
• tipul și gradul tumorii
• starea receptorilor hormonali - atunci când receptorii hormonali sunt prezenți, estrogenul și/sau progesteronul pot alimenta dezvoltarea cancerului. Vestea bună este că astfel de cancere dependente de hormoni, răspund, de cele mai multe ori, bine la terapia hormonală.
• testarea prezenței proteinei HER2/neu - identifică un anumit tip de proteină care se găsește în celulele canceroase precum și gena care o produce.
• marcajul pentru proteina Ki67 – conține informații privind rata de multiplicare a celulelor maligne. Un procent mai mare sugerează un cancer mai agresiv, mai rapid în creștere, în timp ce un procent mai mic indică un cancer mai puțin agresiv.

Grade și stadializare:

Dacă diagnosticul este pozitiv, iar celulele analizate sunt maligne, cancerul mamar cunoaște trei grade ale tumorii:
GRADUL 1
tumora este bine diferențiată, adică celulele tumorale seamănă cel mai bine cu țesutul mamar normal.
GRADUL 2
tumora este mediu diferențiată, adică celulele tumorale încep să piardă asemănarea cu țesutul mamar normal.
GRADUL 3
tumora este slab diferențiată, celule tumorale nu mai seamănă sau seamănă foarte puțin cu țesutul mamar normal.
CONTROL în
TRATAMENT

Odată confirmat diagnosticul, este necesar ca un medic oncolog să preia cazul și să se ocupe de administrarea unui tratament corespunzător, mulat pe caz și pe specificațiile sale.

Tipul de tratament depinde de condiția clinică și de opțiuni, de stadiul cancerului și de gradul tumorii.

În general, tratamentul va urma una sau mai multe dintre terapiile de mai jos:

Tratament neoadjuvant

(terapie anti-HER2, chimioterapie, hormonoterapie)
tratamentul vine înaintea intervenției chirurgicale și are scopul de a reduce dimensiunea tumorii primare, de a îmbunătăți rezultatele acesteia și de a împiedica dezvoltarea metastazelor.

Intervenție chirurgicală

care poate fi:

• Curativă - pentru stadiile incipiente - tumora este scoasă în întregime, nu sunt invadate țesuturile din jur și nu există metastaze la distanță.
• Paliativă – pentru stadiile avansate - urmărește exclusiv îmbunătăţirea calităţii vieţii și prevenirea unor situaţii de urgenţă chirurgicală.

Tratament adjuvant

tratamentul administrat după intervenția chirurgicală, cu scopul de a elimina complet orice celule canceroase reziduale și de a reduce riscul de recidivă a cancerului.

Radioterapie

tratament ce utilizează doze de radiație pentru a lupta împotriva celulelor canceroase. În funcție de stadiul bolii și localizarea tumorii, uneori, se recurge doar la acest tratament, de sine stătător, pentru a vindeca boala.

Medicina complementară și alternativă (CAM)

Terapiile complementare sunt considerate o parte extra a tratamentelor oncologice clasice (intervențiile chirurgicale, radioterapia sau chimioterapia) și pot fi utilizate împreună cu acestea. Terapiile alternative NU sunt menite să înlocuiască tratamentele convenționale. Specialiștii în medicină nu recomandă produse și practici alternative, dacă nu există nicio dovadă că acestea aduc beneficii pacienților cu cancer.

CONTROL în
MONITORIZARE ȘI ÎNGRIJIRE

În funcție de tipul tratamentului avut, intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie, există și unele efecte secundare. Efectele secundare apărute în urma tratamentului sunt variate.

Este foarte important să știi că trebuie discutat în detaliu cu medicul toate aspectele care țin de efectele secundare și/sau reacțiile adverse ale tratamentului tău.
Rămânerea în contact cu medicul și după încheierea tratamentului este necesară pentru:
• Monitorizarea eventualelor complicații ale tratamentului: asociate cu intervenția chirurgicală, chimioterapia sau radioterapia. Este indicată o evaluare la fiecare 3−6 luni.
• Detectarea posibilelor recurențe (reapariții) tumorale: majoritatea recurențelor apar în primii 4 ani de la intervenția chirurgicală, de aceea sunt recomandate controale medicale incluzând examinări fizice la un interval de 3−6 luni pentru primii 3 ani și anual după aceea. Scanarea CT toracică trebuie făcută, de asemenea, în fiecare an.
• Reînceperea tratamentului, în cazul în care se constată reapariția sau progresia bolii, medicul curant poate decide asta ținând cont de tratamentul pe care efectuat anterior.
• Îngrijirea paliativă ce trebuie să se facă din primele stadii de boală și să asigure confortul vieții pacientului și familiei acestuia. În acest sens, medicul oncolog curant ar trebui să ofere variante de tratament paliativ, adrese ale instituțiilor cu îngrijiri paliative, asociații medico-sociale, îngrijiri paliative la domiciliu, etc.
• Înscrierea în registrul medicului oncolog de teritoriu având în vedere că pot apărea situații când este nevoie de un consult și intervenție oncologică rapidă (mai ales în cazul pacienților care fac tratamentul oncologic în alta localitate decât cea unde locuiesc).
Informarea medicului de familie despre diagnosticul pacientului, astfel încât să poată emite actele medicale necesare.

Cancerul mamar este o boală ce necesită un aport incredibil de energie, dar ea poate fi combătută atunci când știi din timp și ai la dispoziție un tratament care se mulează pe caracteristicile diagnosticului.

În procesul de vindecare, este indicat să ai alături de tine și un psiholog care să te ghideze în cadrul unor ore de consiliere psihologică. Încă de la primele simptome și vestea diagnosticului, indiferent de stadiu, parcursul este unul dificil nu numai fizic, ci și psihologic. 50% dintre femeile cu cancer la sân trec prin anxietate în primul an de după diagnostic, iar procentul crește semnificativ în cazul recidivei.

O altă temere des întâlnită este cea estetică, cum vom arăta la finalul bolii. În ultimii ani metodele chirurgicale utilizate în oncologie s-au rafinat foarte mult și, dacă este posibil, echipa medicală optează pentru operația de conservare a sânului. Este important să știi că în cadrul Programului Național de Oncologie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate derulează un subprogram de reconstrucție mamară prin care decontează costurile pentru achiziționarea endoprotezelor mamare pentru reconstrucția sânului.

E normal să-ți fie frică, dar fă-ți curaj din frică și apelează la suportul unui specialist te poate ajuta să treci prin tratament și recuperare cu liniștea de care ai nevoie.
Fă-ți curaj din frică și mergi la control!
Caută pe hartă centrele oncologice din orașul tău și medicii specialiști care te pot ajuta.
Vezi harta

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inovează continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.